Daar is de lente, daar is de zon!

De vrieskou ligt eindelijk achter ons – tijd om je planten te preppen voor de lente!

ZONLICHT

De zon doet dappere pogingen om haar comeback te maken, en dat vindt niet alleen jij fijn – ook je plantenfamilie. Om ze mentaal voor te bereiden op de lente, kan je al wat maatregelen treffen. In de winter staan je kamerplanten op het meest zonnige plekje in huis, maar dat hoeft nu niet meer: schuif ze bijvoorbeeld iets verder van het raam, of plaats ze ergens waar ze indirect licht krijgen.

Uitzondering: cactussen en vetplanten hebben helemaal geen last van te harde zonnestralen, dus die kan je gewoon op een zonovergoten plekje laten staan.

ZE ZIEN DE BUI AL HANGEN

Maartse buien, aprilse grillen: water is wat planten willen. Ook je binnenplanten! In de lente stijgen de temperaturen zachtjes en krijgen ze meer uren zonlicht, dus mag je je gieter terug vaker bovenhalen. Maar voor je iets te enthousiast wordt bij dat idee… Let op voor overwateren! Het is een overgangsperiode, dus ook je planten moeten nog wennen.

TRIMMEN

Trimmen doe je niet alleen om ervoor te zorgen dat je plant er 'Pinterest perfect' blijft uitzien, maar ook zodat hij goed blijft groeien. Het verwijderen van bleke of verwelkte bladeren verkleint bovendien ook de kans op insecten. Vergeet ook niet om je plant te verlossen van uitgebloeide bloemen: zo kan hij al z’n energie focussen op nieuwe bladeren.

NIET ROND DE POT DRAAIEN

Voor wie twijfelt wanneer je het best je plant verpot: nu is ’t moment! De lente betekent ook de start van het groeiseizoen, dus geef je de wortels nu best al extra ruimte. Meestal volstaat één potmaatje groter bij jonge planten (2 à 3 cm), bij oudere planten wordt dat makkelijk 6 centimer. O ja, nog iets: verpotten betekent niet noodzakelijk dat je een grotere pot nodig hebt. Je kan je plant ook een frisse start geven door de aarde in zijn bestaande pot te vervangen. Zo voorzie je hem van nieuwe voedingstoffen.

VITAMINEBOOST

Extra voeding geven aan een plant… Dat is een beetje zoals extra vitamines nemen. Het is namelijk niet de bedoeling dat ze ‘eten’ vervangen. Planten halen genoeg energie uit licht en fotosynthese, extra voeding kan je dus beschouwen als een kleine boost. Wees er met andere woorden steeds spaarzaam mee en gebruik het nooit in verse potgrond.

Tip: als je van de lente gebruik maakt om je plant te verpotten, dan heeft de nieuwe grond geen extra voeding nodig!